Der er utroligt mange forskellige ting omkring uren hud, hvordan det opstår, hvad der kan gøres ved uren hud, og ikke mindst hudsygdommen akne. Men hvordan gør man noget ved uren hud, og er der noget der påvirker mere end andet? Det kan være svært at have en ren og pæn hud, ikke mindst fordi man oftest har nogle perioder hvor der er flere hormoner end normalt, og fordi der ikke altid er styr på kost, og generelt er der bare nogle tider hvor huden er hårdere ramt end andre perioder. Det er bare vigtigt vi holder styr på vores hud, og ikke mindst sørger for at holde den ren, pæn og ikke mindst fugtig.

Hvad kendetegner uren hud?

Uren hud kendetegnes oftest ved bumser, og ikke mindst hudorme. Man bliver oftest pisse irriteret af ens hud, og prikker du hvide/gule betændte bumser ud. Men det er den helt forkerte måde at gøre det hele på. Uren hud kendetegnes ved skinnende, befængt med bumser, røde knopper og evt. hudorme. Det er noget der kan opstå forskellige steder på kroppen, og oftest i ansigtet er det det allermest generet sted. For det er et sted vi har svært ved at skjule. Uren hud kan opstå mange andre steder som på ryggen, overarmen eller brystkassen, for der er der en masse talgkirtler, og derfor vil det være en oplagt risiko for at blive ramt af uren hud.

Hormoner i kroppen?

Det er typisk i teenageårene kroppen producerer en masse talg, som giver uren hud. Der er ikke meget der kan gøres ved det, udover fugt til huden, og passe på med hvad der indtages, og den motion der bliver dyrket. Hormonerne kan påvirkes yderligere, hvis man indtager flere hormoner, end kroppen i forvejen har. Det sker hvis man bruger prævention, p-piller for eksempel, eller en spiral. Det frigiver en masse hormon, som giver dårligere hud, og ikke mindst urenheder. I forbindelse med en piges menstruation, opleves uren hud også, så det har altid en sammenhæng med hormonerne.

Hudsygdom og akne?

Udover det kan være talg din krop er påvirket af altså hormonerne, kan de lige så vel ske og være en hudsygdom. Så hvis du døjer med mange bumser, og ekstrem uren hud, så vil det være en god ide at få en tid til lægen, de vil teste dig om du kunne have akne, hvis du har er der ikke meget at gøre. Akne kendetegnes ved bumser, en masse endda, det kan være alt fra hudorme til bumser og cyster. Det er oftest teenagere der oplever sygdommen og ikke mindst hudlidelsen. Det kan skyldes de forskellige hormoner der ændrer i kroppen. Oftest kan det være noget man vokser fra, ellers kan det behandles med behandlinger såsom hudpleje. Det kræver dog nogle gange medicin, især hvis det er voksne der lider af akne. Der er ingen tvivl om at akne er en af de sygdomme der er utrolig generende, og skaber frustrationer blandt unge specielt.