Du kender sikkert til følgende dilemma: Du står og skal holde fest, men du ved ikke, om du orker at gøre det hele selv, eller om du skal gå med den hurtige og nemme løsning. Den ene løsning kræver mere kreativitet og forberedelse end den anden.

Men hvilken fest-mulighed er den bedste? I dette indlæg tager vi fat i tre punkter i festplanlægning og giver dig lidt stof til eftertanke, så du selv kan vurdere, hvorvidt du er til “gør det selv”-måden eller ej.

Privatfest eller udenbys? Same same, but different

Det første punkt omhandler selve festlokationen. Det vil sige, hvor festen geografisk skal foregå, og hvilken type lokale der er tale om.

Her kan du enten vælge at planlægge festen til at blive afholdt i hjemlige og vante rammer i din privatbolig. Dette giver dig på den ene side ro til at kunne skræddersy alt lige fra oppyntning til borddækning og -formationer nøjagtig efter de velkendte fysiske rammer.

Skal du eksempelvis slå et stort telt op i haven og invitere til havefest eller ryde den store stue til opstilling af langborde?

På den anden side giver det et større planlægningsarbejde, end hvis du vælger at leje lokaler “udenbys”. Med lejede selskabslokaler kan du slippe for bøvl med at skulle rydde stuen og omrokere i hele hytten. Her kan du hurtigt og nemt rykke ind og ud igen – og tilmed ofte betale dig fra oprydning og rengøring, hvis budgettet tillader det.

Med andre ord: Fest ude eller hjemme er “same same, but different”.

Temafest med købte kostumer eller DIY-løsningen?

Hvilken fest skal du holde? Hvis den står på stor familiefest eller fødselsdagsfest for venner, kan du med fordel overveje at vinkle festen som en sjov temafest. Her får du og gæsterne mulighed for at udklæde jer og skeje jer lidt ekstra ud. Noget, som de fleste børn såvel som voksne vil finde underholdende.

Og ingen temafest uden oppyntning og kostumer. Her opstår dilemmaet igen: Skal du gå med “Do It Yourself”-løsningen eller købe dig til kostumerne?

Valget er fuldstændig op til dig (og din kreative sans). At lave kostumer fra bunden selv kræver selvfølgelig investering af tid og visse evner. Men det vil til gengæld ofte være en billigere løsning. Du kan komme meget langt med et lagen, en saks og lidt kreativ tankegang.

Omvendt vil bestilling af kostumer online eller køb i en fysisk “spøg og skæmt”-butik kunne spare dig for tid og besvær. To løsninger, der afhænger at dit temperament (og din tid).

Hjemmebagt eller hjemmebragt menu?

Maden og drikkevarerne er altid meget centrale til en hvilken som helst fest. Endnu engang møder du valget mellem at kunne lave det hele fra bunden eller bestille udefra.

En fordel ved den hjemmelavede menu er, at du selv råder 100% over sammensætningen og tilberedningen. Dette er ofte en fordel, hvis festen består af både voksne og mere “kræsne” børn. På den måde kan du sikre dig, at der er noget for enhver smag.

Ved bestilling af catering eller lignende får du måske ikke samme grad af fleksibilitet, men til gengæld mere overskud på kontoen. Du skal ikke bruge tid og kræfter i køkkenet, men du kan derimod være til stede hele tiden blandt gæsterne.

Vi skal ikke kloge os på, hvilken løsning i forhold til ovenstående tre punkter der er bedst. Det vil vi til gengæld overlade til dig at træffe en beslutning om.

God fest og planlægning!